Ai vrea să mergi la terapie și nu știi de unde să începi? Nu știi cum să îți alegi terapeutul cu care să lucrezi? Poate că ai vorbit cu persoane cunoscute care sunt deja în terapie, ai primit recomandări, poate ai făcut cercetări singură pe internet și totuși nu ai o imagine clară despre ce ar trebui să se întâmlple în terapie?
Am lucrat cu foarte mulți terapeuți de formări diferite și modalități de lucru diverse. Nu mereu experiența a fost una pozitivă de aceea vreau să îți fac drumul mai ușor și să aduc mai multă claritate în a înțelege dacă serviciul pe care îl primești este unul etic și orientat către bunăstarea ta.
Așadar, cum știi dacă ceea ce ți se oferă este o practică etică si sigură.
În primul rănd nu o să știi sigur dacă terapeutul ales este persoana potrivită pentru tine până nu te apuci să lucrezi cu acesta.
Mergi deschis la experiență, păstrează-ți curiozitatea vie având în minte că prima ședință este folosită pentru a vă cunoaște și a stabili dacă sunteți compatibili pentru a lucra împreună. Ai libertatea de a alege.
Prima ședință –
Partea contractuală este o fază foarte importantă a procesului terapeutic. Asigură-te că înțelegi ce ți se spune punând întrebări, că ești implicat în partea de negociere, că terapeutul verifică cu tine dacă ai neclarități în ceea ce privește limitele confidențialității, pregătirii sale și ale relației voastre terapeutice.
Introducerea/partea contractuală ar trebui să te informeze:
- Dacă terapeutul este memebru al vreunui corp etic/asociatie recunoscută – asta este important pentru siguranța procesului terapeutic, a ta și a terapeutului
- Despre Confidențialitate și Limitele acesteia – cum ți-o asigură și situațiile în care este nevoit să rupă această înțelegere.
- Despre modalitatea în care este specializat/pregătirea profesională și felul în care lucrează.
- Durata ședinței de terapie, regulile de re-programare
- Dacă ai optat pentru ședințe online terapeutul va trebui să te asigure că se află într-un spațiu confidențial, singur, fără alte persoane care ar putea auzi ceea ce tu împătășești (asta va fi și responsabilitatea ta – să te asiguri că toate cele de mai sus sunt valuable și pentru tine). De asemeni va trebui să conveniți cum restabiliți legătura în caz că internetul a căzut și v-a întrerupt ședința.
- Costul ședinței și regulile de plată să fie clare.
În prima ședință terapeutul va încerca să afle cât mai mute despre tine, ce te-a adus în terapie, ce anume nu funcționează în viața ta și ce anume ai vrea sa rezolvi. Se asigură că așteptările tale sunt realiste/ este onest și deschis cu ce îți poate oferi. Vor fi și întrebări legate de trecutul tău relațional (copilărie, familie, prieteni, etc) și profesional.
Câteva din ‘obligațiile” Terapeutului:
Gren flags: Te tratează cu respect. Îți oferă un spațiu cald în care să te simți ascultată, în siguranță, nejudecată, validată dar si provocată. Calitățile majore pe care ar trebui să le vezi la teraputul tău sunt: Empatie, Congruență sî Nonjudecată – știu mă repet dar nu pot sublinia suficient cât de importante sunt toate acestea. Tot timpul în ședință trebuie sa fie despre tine. Să te scoată din zona de confort (asta nu va fi neapărat plăcut – trust the process). Să respecte termenii și limitele contractului întocmai. Te recomandă altui specialist dacă simte că problema ta îi depășește aria de specializare sau simte că metodele pe care le folosește nu vor ajuta în cazul tău. Nu se angajează în relații duale.
Red flags: Terapeutul vorbește mai mult decât tine, vorbește despre el și te sfătuiește continuu fără ca tu să îi fii cerut sfatul sau să verifice dacă ești de accord cu ceea ce iți propune. Te ține în terapie (în interesul propriu) deși tu nu mai beneficiezi de mult de pe urma acesteia. Încalcă termenii și limitele discutate în contract/introducere.
Câteva din ‘obligațiile” tale (ale clientului):
Asumă-ți responsabilitatea de a ajunge în timp la ședință, de a plăti așa cum ați convenit – cu alte cuvinte do your best pentru a-ți respecta partea de înțelegere.
Atenție dacă narativul tau este unul lung și ai multe povești DESPRE orice și oricine chiar și în a treia/ a patra-ședință – acesta nu este proces – este pass time. Este un mecanism de apărare/evitare de a te conecta cu emoții negative … un terapeut bun va valida la început povestea ta, te va trimite la ce simți tu, la tine dar dacă insiști pe poveste va provoca acest tipar.
Tips:
Acordă timp pentru formarea relației, pentru a-ți clădi încrederea – fără a-ți subestima apărările. Takes time to build your trust.
Dacă totuși simti că nu poti avea încredere în terapeutul cu care lucrezi deși ai acordat ceva timp, dacă nu te simți ascultată, te simti judecată și ți se dau sfaturi pe bandă adu asta în discuție cu terpeutul tău. Dacă nu te simți suficient de încrezătoare pentru o confruntare directă pune capăt relației și caută pe altcineva cu care rezonezi.
După cca 6 – 8 ședințe revizuiți tot ce ați lucrat împreună și eventual, dacă este cazul, renegociați obiectivele dacă acestea s-au schimbat între timp.
Când simți că schimbarea pe care ai dorit-o a avut loc și că este cazul să închei procesul asigură-te că acorzi timp pentru o ultimă ședință dedicată special încheierilor-sfârșitului. Acestea au o importanță majoră – mai ales dacă ai avut parte în viață (și cine nu are?) de lucruri neîncheiate, neterminate – Unfinished business.
Ține minte – Terapia nu te face să te simti mai bine. Nu imediat. Nu pleci zen de fiecare dată din ședință. Terapia te răscolește, scoate la vedere tipare relaționale, emoții captive, jocuri psihologie vechi, apărări și istorie emoțională neconștientizată. Înainte să îți fie bine și să ai mai multă încredere în tine îți va fi (puțin) mai ‘rău’. Asta înseamnă că procesul funcționează. Dacă pleci zen mereu – întrebă-te ce eviți, ce nu se intâmplă în terapie? O să revin cu un articol despre tipuri de apărări (cum ar fi intelectualizarea – cea pe care eu o intâlnesc cel mai des în lucrul cu clienții mei).
Tu esti expertul în propria ta viață. Nimeni altcineva. Relația terapeutică este 50-50 colaborare. Terapeutul vine cu partea lui de contribuție iar tu va trebui să o depui pe a ta. Asta va asigura succesul procesului terapeutic. Implică-te. Nivelul tău de implicare în proces va influența masiv rezultatul terapiei.
Sunt curioasă să aflu care a fost experiența ta terapeutică și dacă simți lasă-mi un comentariu mai jos despre.